WeCreativez WhatsApp Support
Randevu oluşturmak ya da bizlere soru sormak için yazabilirsiniz. Önce telefon numaranızı yazınız.
Nasıl yardımcı olabiliriz?

Diş Çürüğü Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Diş çürüğü nedir?

Her insanın ağız boşluğunda bulunan bakteriler, alınan birçok gıda ile birleşerek ağızda asitlerin oluşmasını sağlar.
Bu oluşan asitler iyi bir ağız bakımı ile ağızdan uzaklaştırılamazsa, diş minesi zarar görür ve çürük oluşur. Kısacası, asitler dişin sert yüzey tabakasını yıprattığında çürük oluşur ve diş çürümesi dişlerinizde delikler oluşmasına neden olur.

Diş çürüğünün aşamaları nelerdir?

  1. Aşama:Dişin yüzeyinde görülen soluk renkli nokta delik olabilir. Florürlü diş macunu ile fırçalamak ve diş ipi kullanmak, çürüğe dönüşmesini önleyebilir.
  2. Aşama:Delik artık çürüğe dönüşmüştür, çürük dişin sert yüzey tabakasını geçmiştir.
  3. Aşama:Çürük artık dişin daha yumuşak olan tabakasına ulaştığından, daha hızlı büyüyecektir.
  4. Aşama:Çürüğe dolgu yapılmazsa, dişin daha derin bölümlerinde daha büyük problemlere neden olabilir.

Diş çürüğü nasıl tedavi edilir?

Diş kökü kanalları, sinir dokusu ve dişi çevreleyen dokularla ilgili hastalıkların teşhis ve tedavisi ile ilgilenen diş hekimliği branşının adı endodontidir. Endodonti uzmanı dişin durumuna göre dolgu, florür ya da kanal tedavisi uygular.

Kaç çeşit diş dolgusu vardır?

Kompozit Dolgu: Silikondioksit parçacıkları içeren bir plastik karışımıdır.Çeşitli renk seçenekleriyle dişte fark edilmez ve estetik-beyaz dolgu olarak da adlandırılır. Özel bir bağlayıcı ajan kullanılarak dişe yerleştirilen dolgu malzemesi ışık cihazıyla sertleştirilir ve cilası da aynı seans içerisinde yapılır.

Amalgam Dolgu: Gümüş, kalay ve bakır alaşımının %45-50 oranında civa ile karıştırılmasıyla meydana gelir. Çürükten temizlenen kavite amalgam dolgu malzemesi ile doldurulduktan sonra o bölgenin iki saat kullanılmaması ve 24 saat sert bir şey çiğnenmemesi önerilir. İyice sertleşen dolgu 24 saat sonra cilalanır.

Diş dolgusu neden düşer?

Farklı nedenlerden ötürü dolguların düşmesi mümkündür. İlk olarak, geniş bir dolgu üzerinde sert bir şekilde çiğneme yapıldığında dolguyu tutan diş ya da dolgunun kendisi kırılabilir. Dolgu yapılırken diş ile dolgu materyali arasına tükürük girmemesi çok önemlidir. Çünkü tükürük dolgu materyali ile dişin birbirine tutunmasını sağlayan bonding adlı materyalin bozulmasına neden olur. Bonding dişe tutunamadığından dolgunun düşmesine neden olur.

Diş dolgusu sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Dolgu sertleştikten hemen sonra dişlerinizi normal şekilde fırçalayabilirsiniz. Diş ipi, ağız duşu, ara yüz fırçası kullanabilir gargara yapabilirsiniz. Dolgu yapılmış bir dişinizle normal doğal dişinizle yiyebileceğiniz her şeyi yiyebilirsiniz. Fındık ya da Antep fıstığının açılmamış kabuğunu kırmak, patlamamış mısır tanesini kırmak, herhangi bir şişe kapağını açmaya çalışmak vb. gibi sıra dışı kuvvetleri doğal dişlerinize uygulamamanız gerektiği gibi dolgulu dişlerde de kaçınmalısınız.

Dolgu yapıldıktan sonra ağrı neden olur?

Dolgu yapıldıktan sonra ağrının ve hassasiyetin olması normaldir. Ancak bu ağrı ve hassasiyet yirmi gün sonra da devam ediyorsa dişe kanal tedavisi uygulanmalıdır.

2 Yorum
  1. Cevapla
    Umut

    Kırık dişe dolgu yapılırmı

    • Cevapla
      ECE ELÇİ

      yapılır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

MERKEZ

MERKEZ

Bağlarbaşı Mahallesi Atatürk Caddesi No:122 Maltepe İstanbul Türkiye

Çağrı Merkezi

Çağrı Merkezi

444 88 91

Online Randevu

Online Randevu

Randevu Oluşturun