WeCreativez WhatsApp Support
Randevu oluşturmak ya da bizlere soru sormak için yazabilirsiniz. Önce telefon numaranızı yazınız.
Nasıl yardımcı olabiliriz?

Diş Eti hastalığı nedir?

Diş eti hastalığı nedir?

Diş etleri yumuşak dokudan oluşur. Dişlerinizin alt kısmını (diş kökü) çevreler. Diş etlerine bakmak, dişlere bakmak kadar önemlidir.

Diş eti problemi diş etlerinin iltihaplanmasıdır. Dişler ve diş etleri üzerinde biriken yapışkan bir film olan bakteri plağından kaynaklanır. Bakteri plağı, diş etlerinin kızarmasına, şişmesine ya da kanamasına neden olan asit ve toksinler üretir.

Zaman içerisinde, Diş eti problemleri diş etlerinin dişlerden çekilmesine neden olabilir. Bunun sonucunda dişler ile diş etleri arasında cepler oluşur. Bu ceplere mikroplar dolar ve dişlerin etrafındaki kemiğin zayıflamasına neden olur.

Diş eti problemi yaygındır. Pek çok kimse, iyi bir ağız bakımı ile tedavi edilebilecek, erken aşamada bir diş eti problemi yaşamaktadır. Ancak diş eti problemini görmezden gelirseniz, dişin etrafındaki kemik zayıflar, dişin sallanmasına ve nihayetinde düşmesine sebep olur.
Çoğu kimse diş eti problemi olduğunu bilmez. Temizlik ve kontrol amacıyla diş hekimini düzenli olarak ziyaret etmek bu nedenle önemlidir.

Diş eti problemlerinin bazı belirtileri nelerdir?

  • Kızarık, şiş, fırçalandığında ya da diş ipi ile temizlendiğinde kanayan dişetleri
  • Bunlar diş eti probleminin başlangıcıdır. Genellikle iyi bir ağız bakımı ile tedavi edilebilir.
  • Diş ağrısı ya da hassasiyeti
  • Dişlerden çekilen diş etleri dişlerin sıcak ya da soğuk yiyecek ya da içeceklere karşı hassas olmasına neden olur.
  • İnatçı ağız kokusu
  • Sallanan ya da aralıkları genişleyen kalıcı dişler; ısırdığınızda dişlerinizin birleşme şeklinde değişiklikler
  • Bu, periodontitis adı verilen, en ciddi diş eti problemidir.

Diş eti problemlerine dair kısa bilgiler…

Diş eti problemi diş etlerini ve çevreleyen kemiği etkileyen bir iltihaplanmadır.

Bakteri plağında bulunan mikroplar diş etlerinin kızarmasına ve şişmesine, bazen de kanamasına neden olduğunda diş eti problemi başlar.

Pekçok kişi diş eti hastalığı olduğunu bilmez. Bu nedenle diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret etmeniz önemlidir.

Fırçalama esnasında diş etinde meydana gelen kanamalar sağlıksız bir diş etini işaret ediyor. Sağlıklı diş etinin soluk(uçuk) pembe ve sıkı kıvamlı olması gerektiğini belirten Diş eti Hastalıkları Uzmanı Dr. Mete Toptaş sağlıklı diş etlerinde fırçalama sırasında kanama meydana gelmediğinin altını çizdi.

Diş eti kanamasının sıklıkla iltihabi bir durumun göstergesi olduğunu belirten Dr. Mete Toptaş , iltihaplı diş etinin kırmızı, parlak ve şiş göründüğünü ifade etti.

Bu nedenle hastalarımızın bu gibi kanamalı durumlarda en kısa zamanda Dişeti Hastalıkları Uzmanına görünmesinde fayda vardır.

En sık görülen diş eti hastalıkları nelerdir?

En sık görülen diş eti hastalıkları iltihabi diş eti hastalıklarıdır. Yeryüzünde belki de en sık görülen bu hastalık %85 oranlarında insanlarda hayatlarının belli bir dönemlerinde görülmektedir. İltihabi diş eti hastalığını tanımlayacak olursak kabaca ikiye ayırabiliriz; bu yüzeysel bir diş eti hastalığı olarak başlayabilir, bunu GİNGİVİTİS olarak tanımlıyoruz ve diş etinin etkilendiği, renk olarak kızardığı bir şişle karakterize ve beraberinde de kanamanın olduğu bir tablodur.

İkinci tipinde ise eğer hastalığın başlangıç kısmında bir tedavi görülmemişse hastalık ilerleyebilir, diş eti altındaki dokuları etkileyebilir, öncelikle dişin kökünü saran kemik etkilenebilir ve tedavisi biraz daha kapsamlı bir duruma dönebilir. Tedavide kaybedilen kemiğin tekrardan kazanılması ve hastalığın ilerlememesi sağlanır. Bazı durumlarda diş eti hastalığının çok agresif olduğunu görüyoruz, bu agresif formlarda hastalarımız 20’li yaşların ortalarında dahi diş kaybedebilecek kadar kemiğini yitirmekte ve diş kaybedebilmektedir bu sebepten dolayı. Dolayısıyla ağızda diş etiyle ilgili şikayetlerin bekletilmeden hekime başvurulup hastalığının çapı, etkilediği alan belirlenmeli ve ona göre tedavi biran evvel başlatılmalıdır.

Diş eti hastalığı nasıl tedavi edilir?

Periodontal tedavi, dişleri çevreleyen yumuşak ve sert dokulara ait hastalıkların iyileştirilmesini, bu hastalıkların meydana getirdiği yıkımların düzeltilmesini amaçlar. Bu nedenle tedavinin ilk aşaması hastalığın esas etkeni olan dental plağın hasta tarafından fırça/diş-ipi/arayüz fırçası kullanılarak temizlenmesi ve diş üzerindeki birikintilerin diş hekimi tarafından özel aletlerle uzaklaştırılmasıdır. Başlangıç tedavisi olarak isimlendirilen bu aşama periodontal işlemlerin temelidir. Basit diş eti iltihaplarında tek başına bir tedavi yöntemi olabildiği gibi, ileri durumlarda periodontal operasyona hazırlık amacıyla kullanılır.

İltihaplı diş etini, büyümüş diş etini, çekilmiş diş etini, diş-diş eti arasında çene kemiklerinin erimesine bağlı olarak meydana gelmiş boşlukları (cep) ve kemik erimesini tedavi etmek amacıyla genellikle lokal anestezi altında yapılan, yeni kemik oluşumu hedeflendiğinde, yardımcı biomateryallerin (kemik tozu, membran vs) kullanıldığı cerrahi işlemlere ise “periodontal operasyon” denir.

Periodontal operasyonlar, sadece diş etlerini veya dişleri çevreleyen tüm dokuları ilgilendirebilir. Hastalık sadece diş etlerini ilgilendiriyorsa büyümüş diş etleri kesilerek ağız ortamından uzaklaştırılır, derin dokulara ilerlediğinde ve kemik erimesi oluştuğunda ise farklı bir operasyon uygulanır. Diş eti kaldırılır, iltihaplı dokular temizlenir, kemik düzeltilir veya yeni kemik oluşturmak üzere çeşitli biomateryaller uygulanır. Daha sonra diş eti kemiği örtecek şekilde yerleştirilip dikilir ve doku iyileşmeye bırakılır. 1 veya 2 hafta sonra dikişler alınır. Operasyondan sonra 3-6 ay aralarla kontroller gereklidir. Yapılan tedavi ile iltihabın ortadan kalkması, hastalığın ilerlemesinin durması, hastanın kendi kendine etkin temizlik yapacağı bir ağız ortamının oluşması, biyomateryal kullanımında ise hastalık sonucu yıkıma uğrayan dokuların yeniden yapılanması beklenir. Tüm bunların sonucunda kişiler doğal dişlerini ağızlarında uzun seneler fonksiyon görecek şekilde tutarlar.


İltihabin başlangıç aşaması

Tedavi edilmiş hali

Diş etlerinin iltihaba ve aynı zamanda ilaca bağlı büyümesi

Operasyondan 3 hafta sonraki hali

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

MERKEZ

MERKEZ

Bağlarbaşı Mahallesi Atatürk Caddesi No:122 Maltepe İstanbul Türkiye

Çağrı Merkezi

Çağrı Merkezi

444 88 91

Online Randevu

Online Randevu

Randevu Oluşturun