Günlük yaşamda yaygın olmakla birlikte yanlış bilinen bilgilerden biri de diyabet (şeker) hastalarına implant tedavisinin uygulanamayacağıdır.
Bu yanlış kanı, diyabet hastalarında diş kaybı ve kemik yıkım hızını artırır. Diyabet hastaları şeker seviyelerini kontrol altında tutmaları ve düzenli diş hekimi kontrolünden geçmeleri durumunda uzun yıllar dişlerini koruyabilirler.
Dentakademi Ağız ve Diş Sağlğı Merkezi kurucu ortaklarından Dr. Umur Arıkan, kontrol altında tutulmayan diyabet hastalığı vücudun farklı bölgelerinde sorunlara neden olabilmektedir. Ağız ve diş sağlığı açısından baktığımızda ise şeker hastalarında diş etlerinde çekilmelere ve kemik kaybına bağlı hızlı diş kayıpları sıkça karşılaşılan durumlar olduğunun altını çizdi.
Peki diyabet hastaları ağız ve diş sağlığı için neler yapmalılar?
Dentakademi Ağız ve Diş Sağlığı Kurucu Hekimlerinden Dr. Umur Arıkan, diyabetli hastalar için soruları cevapladı:
Diyabet (Şeker) hastalığının ağız ve diş sağlığında belirtileri nelerdir?
- Enfeksiyona yatkınlık
- Tükürük bezlerinde büyüme
- Tat alma bozukluğu
- Dil ağrısı
- Derinin kalınlaşması, eritroplaki, lökoplaki
- Oral liken planus
- Ülserasyon varlığı
- Fibramatöz gelişimler, herpetik lezyonlar
- Dili etkileyen lezyonlar (dilin bilinen renk ve görüntüsünün kaybı, lifli tümör)
- Ağız kuruluğunda artış
- Diş çürüğünde artış
Diyabetli hastaların ağız içinde oluşan sorunlar nelerdir?
Diyabette enfeksiyona yatkınlık, sinir hasarı, vasküler ve bağışıklığın yetersizliği sonucunda aşağıdaki oral komplikasyonlar gelişebilir:
- Tükürükte artan Ca2+ ve glikoza bağlı plak birikimi
- Ülserler
- Pulpitis
- Diş çekim boşluğu iltihabı
- Ağız kuruluğu
- Çürük riskinde artış
- Diş eti hastalıklarında artış
- Diş etinin aşırı büyümesi
- Tekrarlayıcı diş eti apseleri
- Tükürük glukoz seviyesinde artış
- Ataşman ve kemik kaybı
Ağız kokusu ve yaraları diyabetin habercisi olabilir
Diyabet hastalarının kendine has bir ağız kokusu vardır. Ve bunu hastanın nefesinden anlamak diş hekimine, diş hekiminin tecrübesine bağlıdır. Ağız içi yaraları ise birçok sebepten oluşabilmektedir. Şekeri kontrol altına alınmayan diyabet hastalarında ise ağız bakımına dikkat ettiği halde ağız yaraları görülmektedir ve bu yaraların uzun süre boyunca geçmediği ya da zor geçtiği görülmektedir. Diş hekimi bu şikayetleri dikkate alarak hastayı yönlendirmelidir.
Kemik kayıpları diş kaybına neden oluyor
Kontrolsüz şeker rahatsızlığı görülen hastaların çoğunun diş etinde kemik desteği geriler ve diş kayıpları yaşanmaya başlar. Erken diyabete ve sallanmalara bağlı diş kaybı gerçekleştiğinde onun üzerine sırf diyabet hastası diye damak tercih edilmesi kemikte ciddi kayıplara yol açar. Ama o noktalara implant uygulaması gerçekleştirildiğinde ve diyabeti de kontrol altına alındığında hasta çok uzun yıllar konforlu bir ağız ve diş sağlığına kavuşur.
(Estetik Diş Hekimi Umur Arıkan, 28.02.2018 tarihinde Show Tv’de canlı olarak yayınlanan ve konuk olarak katıldığı Zahide Yetiş’le programında diyabetli hastalarda implant uygulamaları ile ağız ve diş sağlığı üzerine soruları cevapladı.)Diyabetlilerde diş çekimi yapılabilir mi? Şeker hastalarına implant tedavisi uygulanabilir mi?
Diyabet hastalarında diş çekimi veya implant tedavisi yapılamayacağı gibi bir algı var. Ancak diyabetli olsun olmasın her hasta tedavi edilebilir. Diyabet hastalarının ilk önceliği şeker düzeyini kontrol altına almaktır. Şeker düzeyi kontrol altında olan diyabet hastalarında ağız ve diş sağlığı bakımında tüm tedavi yöntemleri uygulanabilir. Burada dikkat edilmesi gereken noktalar; şeker hastalarının özel hastalar olduğunu, ona yönelik özel bir tedavi yöntemi uygulanması gerektiğini ve iyileşme düzeyinin diğer hastalardan farklı olacağını göz önünde bulundurmaktır.
Diyabetli hastalarda diş problemleri görülebilir ancak önemli olan düzenli aralıklarla ağız ve diş sağlığını kontrol edip gerekli tedbirlerle oluşabilecek problemleri önceden önleyebilmektir. Hastanın oral hijyenine dikkat etmeye teşvik edilmesi ise birçok sorunun önüne geçecektir.
Diyabet hastalarında özellikle kemik kaybı dişlere çok büyük zararlar vermektedir. Diyabet hastalarının öncelikle şeker seviyelerine dikkat etmeleri gerekmektedir daha sonra ise ağız ve diş sağlıklarına önem vererek günlük temizliğini uygulayıp, 6 ayda bir rutin kontrollerini yaptırmaları gerekir.
Bir Yorum
zeynep
merhaba size bir konuda danışmak istiyorum. annem şeker hastası genel olarak 300 ile 550 aralarında.insülin kullanıyoruz dişleri çok kötü yani ağzında kökler dahi var ama çok korktuğu için müdahele edemiyoruz. sizce değerleri bu şekilde olan bir hastanın dişleri yapılır mı çok istiyorum annemin dişlerini yaptırmayı lütfen yardımcı olun…