WeCreativez WhatsApp Support
Randevu oluşturmak ya da bizlere soru sormak için yazabilirsiniz. Önce telefon numaranızı yazınız.
Nasıl yardımcı olabiliriz?

Kanal Tedavisi Nedir?

Kanal tedavisi nedir ve hangi dişlere uygulanır?

‘Kanal tedavisi nedir’ sorusu Dentakademi olarak hastalarımızdan sıkça aldığımız bir sorudur. İşte ‘Kanal Tedavisi Nedir’ başlıklı bu yazımızda da kanal tedavisi üzerine yaptığı çalışmalarla kendini kanıtlamış hocalarımızın sunduğu teknik ve pratik bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.

Kanal tedavisi, dişlerin içinde bulunan kök kanallarının teşhis ve tedavisiyle ilgilenen bir endodonti yöntemidir. Bu tedavi, dişin içerisindeki canlı doku olan pulpanın çıkarılmasıyla gerçekleştirilir. Dişteki pulpa, çürük, travma veya dişeti hastalıkları gibi durumlarda hasar görebilir ve enfekte olabilir. Kanal tedavisi, enfekte pulpanın çıkarılması, boşluğun temizlenmesi, şekillendirilmesi ve doldurulması işlemidir. 

Kanal tedavisi genellikle şu durumlarda uygulanır:

  • Derin çürükler sonucu pulpanın hasar gördüğü durumlar
  • Dişin köküne doğrudan bir travmanın meydana geldiği durumlar
  • Kronik dişeti hastalıkları sonucu pulpanın etkilendiği durumlar
  • Dişteki enfeksiyonun yayıldığı ve apse oluştuğu durumlar

Kanal tedavisi aşamaları nelerdir?

Kanal tedavisi aşamaları ise şunlardır:

  • Dişin muayenesi ve radyografik incelemesi
  • Anestezi ve dişin uyuşturulması
  • Çürük ve hasarlı doku temizliği
  • Pulpa odasının açılması ve pulpanın çıkarılması
  • Kök kanallarının şekillendirilmesi ve dezenfeksiyonu
  • Kanal dolgusu veya geçici dolgu uygulaması
  • Kanal tedavisinin tamamlanması ve gerekirse restorasyon (dolgu, kuron) yapılması

Kanal tedavisi ağrılı bir işlem midir? Kanal tedavisi acıtır mı?

Kanal tedavisini takiben, özellikle de canlı dişlerin tedavisinin ardından dişte birkaç gün katlanabilir bir ağrı veya dişin üzerine basıldığında ağrı oluşabilir. Bu kanal tedavisi sonrası oluşan normal bir ağrıdır. Kanal tedavisi yapılan dişin biraz korunmasıyla kısa sürede ortadan kalkar.

Kanal tedavisi kaç seans sürmektedir?

Kanal tedavisi canlı dişlerde tek seansta, abse oluşumu, fistül varlığı ve ağrı gibi semptomların devam ettiği dişlerde birden fazla seansta tamamlanmaktadır. Kanal tedavisi ile ilgili net seans sayısını öğrenmek için doktorunuzdan kanal tedavisi tedavisi ile ilgili randevu alabilirsiniz.

Kanal tedavisi esnasında yaşanabilecek komplikasyonlar nelerdir?

Kanal tedavisi sırasında sıklıkla olmamakla beraber

  • kullanılan aletlerin, kanal yıkama solüsyonlarının ya da kanal dolgusunun kök ucuna taşması ile,
  • ya da kanal içerisindeki bakterilerin kök ucuna itilmesi ile kök ucu irritasyonu oluşabilir.
  • Kanal tedavisi esnasında lokal anestezi nedeniyle farkında olmadan dil, dudak veya iç yanak gibi bölgeler ısırılabilir.
  • Kanal tedavisi seansları arasında dişte geçici dolgu bulunduğundan sert gıdalar yenildiğinde dişte travmaya bağlı kırık oluşabilir.

Unutulmamalıdır ki, kanal tedavisinden sonraki iki ya da üç gün kanal tedavisi yapılan dişte ağrı olması çok normaldir. Kanal tedavisi uygulanan dişlerle çiğnememeye özen gösterilmelidir. Kanal tedavisi sonrasında oluşabilecek ağrıyı azaltmak için hekimin önerdiği ağrı kesiciler kullanılabilir.

Kanal tedavisinin başarı oranı nedir?

Kanal tedavisinin başarı oranı genellikle yüksektir. Doğru endikasyonun belirlenmesi, uygun aşamaların takip edilmesi ve uygun restorasyonun yapılmasıyla başarı oranı %90’ın üzerine çıkabilir. Ancak tekrarlanan kanal tedavilerinde başarı oranı %70-80’e düşebilir. Doğru bir şekilde yapılmış kanal tedavisi ve üst yapı ile diş uzun süre ağızda kalabilir.

Kanal tedavisinden sonra dişe hangi ek tedaviler yapılmalıdır?

Kanal tedavisi sonrası dişin kalan sağlam doku miktarına göre yapılacak üst yapının endikasyonu doğru bir şekilde konulmalıdır. Unutulmamalıdır ki, kanal tedavisi doğru ve başarılı yapılmış olsa bile eğer üst yapısı doğru yapılmamışsa dişin tedavisi başarısızlığa sürüklenebilir. Az madde kaybı olan dişlerde sadece dolgu yapılarak dişin tedavisi tamamlanabilirken, çok fazla madde kaybı olan dişlerde, yapılan kanal tedavisi içerisine uzanan ve kanal içerisinden destek alınarak üst yapıyı sağlamlaştırmaya yarayan ‘post’ dediğimiz materyaller kullanılabilir. Bunun üzerine yine dişin durumuna bakılarak dolgu ya da, pro​tetik endikasyonla kuron yapılması gerekebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

MERKEZ

MERKEZ

Bağlarbaşı Mahallesi Atatürk Caddesi No:122 Maltepe İstanbul Türkiye

Çağrı Merkezi

Çağrı Merkezi

444 88 91

Online Randevu

Online Randevu

Randevu Oluşturun